Κατηγορίες
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΘΑΛΗΣ Ο ΜΙΛΗΣΙΟΣ
(624-546 π.Χ)

Ο Θαλής γεννήθηκε το 624 π.Χ. στη Μίλητο και υπήρξε ιδρυτής της Iωνικής σχολής (σχολή της Μιλήτου). Ο Θαλής αγαπούσε τα ταξίδια και ταξίδεψε πολύ. Λένε πως κάποτε υπολόγισε το ύψος µίας πυραµίδας στην Αίγυπτο µετρώντας τον ίσκιο της τη στιγµή ακριβώς που ο δικός του ίσκιος ήταν ίσος µε το πραγµατικό του ύψος. Οι σοφοί του 6ου αιώνα (λ.χ. ο Σόλων) ήταν καθιερωµένο να ταξιδεύουν στην Αίγυπτο και να µελετούν τον τρόπο ζωής και τις επιστήµες (γεωµετρία) των Αιγυπτίων. Ο Θαλής ήταν ένας απ’ τους επτά σοφούς της αρχαιότητας και θεωρείται πατέρας της Ελληνικής φιλοσοφίας διότι πρώτος έθεσε το πρόβληµα µίας γενικής αρχής όλων των πραγµάτων. Ο Θαλής πέθανε σε προχωρηµένη ηλικία παρακολουθώντας αθλητικούς αγώνες εξαιτίας της ζέστης, της δίψας και της εξάντλησης. Στον τάφο του χαράκτηκε το εξής επίγραµµα : Αυτός ο µικρός τάφος, είναι του Θαλή του εξαίρετου, που η δόξα έφτανε ως τα ουράνια.

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ
(580-490 π.Χ)

Καταγόταν από την Σάµο όπου γεννήθηκε και πέθανε σε ηλικία 90 ετών στο Μεταπόντιο της νότιας Ιταλίας από βίαιο θάνατο. Ήταν µέγιστος Έλληνας µαθηµατικός επιστήµονας φιλόσοφος και ηγέτης , θεωρούµενος ως ο ιδρυτής της µαθηµατικής επιστήµης. Ο Πυθαγόρας δίδαξε ότι η ψυχή είναι αθάνατη και ότι υπάρχει ζωή µετά το θάνατο. Σε µεγάλη ηλικία παντρεύτηκε µία από τις µαθήτριες του την Θεανώ και απέκτησε µαζί της παιδιά. Ήταν ιδρυτής του πρώτου συστηµατικού πανεπιστηµίου του κόσµου. Το πανεπιστήµιο αυτό , ήταν ένα πολιτικό-θρησκευτικό ίδρυµα µε πολιτικούς στόχους.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ
(325-265 π.Χ)

Γεννήθηκε περίπου το 325 πΧ και πέθανε το 265 πΧ. Το όνοµα του Ευκλείδη είναι συνώνυµο µε την γεωµετρία . Τα «στοιχεία» είναι ένα από τα πιο σηµαντικά έργα στην ιστορία των µαθηµατικών. Έχουν χρησιµοποιηθεί σαν βάση για την γεωµετρική εκπαίδευση όλης της Δύσης για τα τελευταία 2000 χρόνια. Αν και υπάρχουν αµφιβολίες λέγεται ότι µαθήτευε στην ακαδηµία του Πλάτωνα και έµενε εκεί µέχρις ότου ο Πτολεµαίος τον προσκάλεσε να διδάξει στο νέο του πανεπιστήµιο στην Αλεξάνδρεια . Εκεί ο Ευκλείδης ίδρυσε τη µαθητική σχολή του και έµεινε µέχρι το τέλος της ζωής του. Είχε τη φήµη ότι ήταν δίκαιος , υποµονετικός , έντιµος και ευγενικός . Παρόλα αυτά ήταν και σαρκαστικός. Μια ιστορία λέει ότι ένας από τους σπουδαστές του παραπονέθηκε ότι δεν είχε κανένα κέρδος από τα µαθηµατικά που µάθαινε. Τότε ο Ευκλείδης κάλεσε γρήγορα στο σκλάβο του για να δώσει στο αγόρι ένα νόµισµα επειδή “έπρεπε να κερδίσει από αυτά που µαθαίνει.”

ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ Ο ΣΥΡΑΚΟΥΣΙΟΣ
(287-212 π.Χ)  

Έζησε το διάστηµα (287-212). Ήταν γόνος πλούσιας και σπουδαίας οικογένειας ,γιος του αστρονόµου Φειδία και συγγενής του Τυράννου των Συρακουσών. Ασχολήθηκε κυρίως µε την µελέτη όλων των προβληµάτων που εκκρεµούσαν από παλαιότερες µελέτες και ανακάλυψε νέες προτάσεις. Ταξίδεψε στην Αίγυπτο όπου σπούδασε στην Αλεξάνδρεια που ήταν τότε το πνευµατικό κέντρο της εποχής. ∆άσκαλοι του στη µαθηµατική επιστήµη ήταν διάδοχοι του Ευκλείδη. Ήταν εξέχουσα µαθηµατική φυσιογνωµία µε τεράστιο όγκο έργων , πρωτοπόρων και ποιοτικά κορυφαίων. Εξαιρετικός γεωµετρικός ερευνητής µαζί µε τον Ιπποκράτη και τον Εύδοξο. Οι εφευρέσεις του τον έκαναν διάσηµο και έφτασαν µέχρι εµάς. Ο Αρχιµήδης αφήνει ένα συγκεκριµένο µυστήριο να καλύπτει τον τρόπο µε τον οποίο κατέληγε στα αποτελέσµατα του. Σαν να είχε καλύψει σκοπίµως τα ίχνη των ερευνών του , σαν να ήταν απρόθυµος να αποκαλύψει το µυστικό της µεθόδου έρευνας του. Ή πρωτοτυπία και η αποτελεσµατικότητα όµως των µελετών του έγιναν αιτία να χαρακτηριστεί µεγαλύτερος µαθηµατικός όλων των εποχών και των εθνών. Έτσι ο σοφός µας αποτελεί τον πατέρα της γεωµετρίας και πηγή έµπνευσης των νεότερων µελετών. Ή πασίγνωστη ρηµατική φράση <<εύρηκα>> είχε λεχθεί όταν ανακάλυψε την Αρχή της Άνωσης και από τον ενθουσιασµό του έτρεχε στο δρόµο γυµνός επαναλαµβάνοντας συνεχώς αυτή τη φράση.

46 ΓΕΛ ΑΘΗΝΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *